Ένας υπέροχος προορισμός για μια ευχάριστη εξόρμηση με τους αγαπημένους σου!
Ο Κορινθιακός κόλπος είναι γνωστός για τις ομορφιές του, τα καθαρά και κρυστάλλινα νερά, την πλούσια βλάστηση και τις περιοχές που έχουν να σου προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια δροσιστική βουτιά στις παραλίες τους. Είτε επιλέξεις να πας για μια mini εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, ή μονοήμερη, είτε για αρκετές μέρες στην καλοκαιρινή άδεια, θα δεις ότι θα μείνεις κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη.
Διάβασε ακόμα: Χαλκίδα: Βόλτα στην πόλη με τις 2 γέφυρες!
Ξυλόκαστρο
Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα, η παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες, παραμένοντας ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το 1919 αξιοποιήθηκε τουριστικά και διακεκριμένοι επισκέπτες από το εξωτερικό οδηγούνταν εδώ για να κάνουν τις διακοπές τους.
Το Ξυλόκαστρο φημίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και για την παραλία του Πευκιά με το μοναδικό πευκόδασος, δίπλα στα νερά του Κορινθιακού κόλπου, που είναι και ο λόγος που προσεγγίζει τόσους πολλούς επισκέπτες ανά τον χρόνο. Ας δούμε εδώ τα 3 must πράγματα που αξίζει να δεις και να κάνεις σε αυτή την πόλη.
Πεζοπορία & κολύμπι στην παραλία του Πευκιά
Ο σημερινός Πευκιάς εκτείνεται σε 243,5 στρέμματα μεταξύ της παλαιάς εθνικής οδού και του Κορινθιακού κόλπου και διατρέχει ένα εντυπωσιακό μήκος 1760 μέτρων δίπλα στην ομώνυμη παραλία. Είναι γνωστό, ότι ο Πευκιάς γοήτευσε πολλούς και σπουδαίους ποιητές σαν τον Κώστα Καρυωτάκη και τον Άγγελο Σικελιανό, ενώ εδώ γυρίστηκαν σκηνές διάσημων ελληνικών ταινιών, όπως τα Κόκκινα Φανάρια. Άλλωστε, ο Βασίλης Γεωργιάδης που σκηνοθέτησε τη συγκεκριμένη ταινία ήταν Ξυλοκαστρίτης. Ο Πευκιάς ήταν χαρακτηρισμένος ως αναδασωτέος ήδη από το 1926. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, αναβαθμίστηκε σε αισθητικό δάσος με ειδικό προεδρικό διάταγμα, ενώ αναγνωρίστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 1994, γενόμενος μία από τις 9 προστατευμένες περιοχές της χώρας μας. Μάλιστα, στο υφάλμυρο έδαφος του δάσους έχουν μετρηθεί 83 διαφορετικά είδη φυτών, με το κοινό πεύκο να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Βέβαια, εύκολα θα δεις και φοινικικά πουρνάρια, κέδρους, αλμυρίκια, μυρτιές, αγριοκάλαμα και αρκουδόβατα. Μέσα στον Πευκιά, έχουν χαραχτεί διάφορα μονοπάτια, στα οποία μπορείς να κάνεις πεζοπορία, ενώ όλα τους καταλήγουν με διαφορετικούς τρόπους στη θάλασσα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, για αυτό και έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία, ενώ η παραλία απαρτίζεται από βότσαλα.
Βόλτα από τον Άγιο Βλάσιο
Η εκκλησία του Αγίου Βλασίου στην κεντρική πλατεία του Ξυλοκάστρου, χτίστηκε το 1910 και αποτελεί τον επιβλητικό μητροπολιτικό ναό της κωμόπολης, αφού ο Βλάσιος θεωρείται ως προστάτης άγιός της. Θεμελιώθηκε πάνω στα υπολείμματα προγενέστερου ναΐσκου που ήταν αφιερωμένος στον Βλάσιο, τον οποίο έχτισε η επιφανής οικογένεια Νοταρά, ύστερα από την επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης το 1821. Ο ναός είναι επιβλητικός και μεγαλοπρεπής και θυμίζει αρκετά τη Μητρόπολη Αθηνών, με τη διαφορά ότι από τις ανοιχτές πόρτες του μπορεί να διακρίνει κανείς τον Κορινθιακό, καθώς βρίσκεται κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Επίσης εντυπωσιακά στοιχεία είναι ο ψηλός, οχτάπλευρος τρούλος, τα δύο επιβλητικά κωδωνοστάσια, αλλά και το μαρμάρινο τέμπλο που φιλοτέχνησε ο περίφημος γλύπτης Νικόλαος Περαντινός. Μάλιστα, η εικόνα του Αγίου Βλασίου, έργο του Αθανάσιου Σιγάλα, βρίσκεται στο εσωτερικό και χρονολογείται στα 1879.
Επίσκεψη στον Άγιο Γεράσιμο του Νοταρά
Στην νοτιοδυτική πλευρά της περιοχής βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Άγιου Γεράσιμου του Νοταρά. Αν και δεν είναι γνωστή η χρονολογία που χτίστηκε, σίγουρα είναι παλιότερη της επιγραφής 1622 που έχει εντοπιστεί στην είσοδο σε μια μαρμάρινη πλάκα. Στο υπέρθυρο της πύλης υπάρχει ψηφιδωτό αντίγραφο εικόνας του σπουδαίου Φώτη Κόντογλου, με τον Άγιο Γεράσιμο. Η τράπεζα του ιερού θυμίζει βυζαντινά πρότυπα, ενώ και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι ακολουθεί ανάλογη τεχνοτροπία. Ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι ότι διασώζονται τα οστά της οικογένειας Νοταρά σε άνοιγμα στον τοίχο του προαυλίου. Μάλιστα, οι Νοταράδες ήταν οικογένεια με υψηλή θέση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που ανέδειξε αρκετούς άγιους και πατριάρχες. Τον 16ο αιώνα, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κορινθία, κάτι που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Ξυλοκάστρου και των Τρικάλων.
Κεντρική φωτογραφία: xylokastro-evrostini
Ποια πόλη της Ελλάδας έχει τραμ, τρένο, μετρό και προαστιακό;
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Eπαφή με τη φύση