Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς θα μάθουμε το παιδί να τακτοποιεί τα παιχνίδια του;

Από την ηλικία του ενός έτους μπορείς να του δείξεις πως να το κάνει!

Η αλήθεια είναι πως όταν αφιερώνεις χρόνο στο παιδί για να παίξεις μαζί του, ξέρεις ότι σε περιμένει πολύ… μάζεμα στο τέλος του παιχνιδιού. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να μάθεις στο παιδί σου πώς να τακτοποιεί μόνο του τα παιχνίδια του;

Διάβασε ακόμα: Ποια μπαχαρικά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Από την ηλικία του ενός έτους και έπειτα, θεωρείται μια καλή στιγμή για να δείξεις στο παιδί πώς να τακτοποιείτε μαζί τα παιχνίδια του. Αν το παιδί έχει αποκτήσει τις κινητικές δεξιότητες που χρειάζεται για να πιάσει πράγματα και μπορεί να κατανοήσει αυτό που του ζητάς, τότε ήρθε η στιγμή να του μάθεις να το κάνει μόνο του. Άλλωστε, είναι πιο δύσκολο να μάθετε στο παιδί σας τις καλές συνήθειες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ακόμα κι αν η εκμάθηση του παιδιού να είναι τακτικό δεν θα σε γλιτώσει από τον επιπλέον κόπο, όμως θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το εύρος προσοχής, την επίλυση προβλημάτων και τη ρύθμιση της διάθεσης και του σώματος.

Με λίγη υπομονή και εξάσκηση, το παιδί θα μάθει να είναι τακτικό. Παρακάτω θα βρεις τρεις δοκιμασμένες μεθόδους που θα ενθαρρύνουν το παιδί να τακτοποιήσει το χάος στο δωμάτιό του.

Δείτε το ως διασκέδαση

Αυτή η διαδικασία με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική! Πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν ένα τραγούδι για να σηματοδοτήσουν την ώρα για την τακτοποίηση του παιδικού δωματίου. Το μυστικό είναι η δραστηριότητα αυτή να είναι ευχάριστη για το παιδί. Αν είναι σημαντικό για το παιδί σας να κρατά κοντά του ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που δεν αντέχει να βάλει στη θέση του, δεν πειράζει. Συνήθως, τα νήπια βλέπουν τα παιχνίδια ως προεκτάσεις του εαυτού τους, για αυτό και είναι πραγματικά ένα αναπτυξιακό ορόσημο γι’ αυτά το να αποχωριστούν κάτι δικό τους και να το αφήσουν στην άκρη.

Θετική Ενίσχυση

Δοκίμασε να επιβραβεύσεις το μικρό σου με «κόλλα-πέντε» και αγκαλιές και να του επισημάνεις ότι τώρα είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα παιχνίδια. Μερικά παιδιά μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα γραφήματα με αυτοκόλλητα, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή να γίνει συνήθεια. Άλλες φορές, μπορείς να δώσεις κίνητρο στο μικρό σου με μια βόλτα στην παιδική χαρά ή την συνάντηση με έναν σημαντικό του φίλο.

Ρεαλισμός πάνω από όλα

Μερικές μέρες το μικρό σου θα είναι πολύ δύστροπο για να τακτοποιήσει το δωμάτιό του. Σίγουρα, αυτό θα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, για αυτό και είναι σημαντικό να είσαι συγκαταβατικός – ή μαζί του. Δεν πειράζει αν δεν υπάρχει χρόνος για να μπουν όλα στη θέση τους. Θα πρέπει να κάνεις υπομονή και να ενσωματώσεις αυτή την όμορφη συνήθεια στην ρουτίνα του. Σιγά σιγά θα την υιοθετήσει και θα του αρέσει κι όλας. Δεν είναι απίθανο κάπου παρακάτω να σου ζητήσει να το κάνει και μόνος του, ώστε να νιώθει ότι έχει μεγαλώσει. Το πότε θα έρθει εκείνη η ώρα εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις δίπλα του!

Τα χαρακτηριστικά που έχουν οι.. άπιστοι!
Πώς να αντιμετωπίσεις το πρόωρο ξύπνημα

Διαβάστε επίσης